När är det dags för golvslipning?
Ett massivt trägolv är extremt hållbart. Därför går det egentligen inte att ange något intervall för hur ofta man ”måste” slipa sitt golv, det handlar mest om vad man tycker om utseendet på golvet. Många tycker om att golvet ser slitet, eller patinerat, ut. Det ger en tyngd åt rummet och ger det en inbodd känsla. Andra anser att ett golv helst inte ska ha en enda repa i sig och slipar om golven vartannat eller vart tredje år.
Golv håller länge
Ett gammal trägolv kan hålla i hundra år, ofta längre. Vissa gamla golv i Stockholm har legat sedan husen byggdes på 1800-talet och endast slipas om vid ett par tillfällen. Så hållbara är trägolv. Anledningen är att de är byggda av bra virke, samt förstås att de ligger inomhus. Blir de dessutom varsamt behandlade och underhålls väl så behåller de sitt vackra utseende genom åren. Så hur mycket ett golv slits är så klart en faktor som spelar in när man ska bedöma hur ofta ett golv bör slipas om. Det är skillnad på golvet i en barnkammare och ett salongsgolv hemma hos en gammal dam som sällan har gäster.
Träslaget spelar in
Även träslaget har betydelse för hur ofta ett golv behöver slipas. Som du säkert misstänkte slits mjukare träslag om björk och al fortare än till exempel ek, lönn och ask. Men återigen har det att göra med hur mycket golvet används, så ett exakt intervall är svårt att ange. För ett normalt vardagsrum hemma hos en normal familj i Stockholm kan vi säga att ungefär vart sjunde till vart tionde år är ett lämpligt intervall för golvslipning. På den tiden hinner golvet antagligen bli ganska slitet, som mest antagligen när barnen är små och kör sina leksaksbilar och spiller saft över det. Genom att städa golvet regelbundet och varsamt skjuter man också upp golvslipningen.
Ytbehandling efter golvslipning
Ytbehandlingen är lika viktig som själva slipningen eftersom den i mångt och mycket avgör golvets utseende. En golvslipning gör golvet som nytt, men ytbehandlingen sätter looken på golvet och ger det ett skydd som håller i många år. Idag är de vanligaste ytbehandlingarna hårdvaxolja och olja, medan det förut var lack. Därför ar det vanligt att man idag slipar om golv som tidigare varit lackade och ytbehandlar med hårdvaxolja eller olja. Fördelen med olja och vax är att de ger golvet ett mjukare utseende som passar bättre in med dagens stilideal. Golven blir också mycket sköna att gå på och ser hemtrevliga ut. Med vax får man dessutom ett lika bra ytskydd som med lack.
Anlita proffs
När det är dags för golvslipning bör du alltid anlita en professionell firma som utför golvslipningen i Stockholm, både för den och efterföljande ytbehandlingen. Ditt golv kommer att kunna ligga en lång tid efter att ha renoverats så du vill ha ett så bra resultat som möjligt, det trumfar den kortsiktiga vinst du gör på att slipa själv genom att hyra golvslipningsmaskin. Man ser på ett golv om det är hantverksmässigt slipat eller om en amatör varit framme. Det är svårt att slipa ett trägolv helt jämnt utan tidigare erfarenhet, så ett ”hemmaslipat” golv får ofta diverse skavanker som kan vara svåra att dölja.
Andra inlägg
- En modern era för byggnadsställning i Stockholm
- Takläggare i Örebro – när kvalitet och hållbarhet möts
- Dra nytta av expertis inom badrumsrenovering i Norrtälje
- Låssmed i Stockholm – ger trygghet i vardagen
- Att välja rätt snickare i Norrköping
- Markarbeten i Stockholm – stabil grund vid byggnation
- Badrum i Nyköping kan bli en värld av möjligheter för ditt hem
- Överlåtelsebesiktning i Stockholm – en garanti för trygghet
- Badrumsrenovering i Gävle för hemmets frid och fröjd
- Skydda liv med kvalitetssäkrad fallskyddsutbildning i Stockholm