Ytbehandla ditt trägolv
Uppdaterad: 28 maj 2020
För att ett golv ska blir så hållbart – och vackert – som möjligt så krävs det att man ytbehandlar det. I synnerhet då det kommer till trägolv och det är något som dels kommer i olika kläder och dels också något som är fullt möjligt att genomföra på egen hand. Med olika kläder så menar vi att det finns väldigt många olika metoder då det kommer till ytbehandling och om vi snabbt går igenom några tänkbara alternativ så ser dessa ut som följer:
Lacka: Att lacka ett trägolv innebär primärt att man väljer mellan det matta- eller det högblanka alternativet. Det senare ger rummet en helt ny lyster och känsla, medan det förra (den matta) på ett bättre sätt tar fram exempelvis åldersringar i träet. Förenklat kan man alltså säga att den ena höjer rummet medan den andra höjer golvets utseende. Det handlar om tycke och smak således. Gemensamt mellan både högblank och matt lack är att du får ett golv som är slitstarkt och snyggt i flera år. Tips: du bör genomföra en lackning i tre omgångar och du bör se till att rummet har god ventilation samt använda rätt sorts skydd. Även om lacken idag är betydligt mer skonsam – både för dig och för miljön – så är den inte på något sätt något du vill andas in under en längre tid. Och: vänta med att möblera åtminstone ett dygn.
Att luta golv – en klassiker som kräver tid
Luta golvet: en klassiker som kommit tillbaka i en mer modern tappning. Att luta golvet gäller massiva trägolv av exempelvis furu – andra typer av golv mår inte lika bra av denna ytbehandling. Men; syftet är att man ska slippa se den gulnande nyansen på golvet (något som annars är vanligt förekommande vid just furu) och där man gör enligt följande:
Innan dock: att luta golvet kräver golvslipning och det handlar om att man måste skydda sig själv – lut fräter! – med lämpliga skyddskläder. Därför är ofta andra ytbehandlingar att föredra. Kontakta gärna en golvläggare innan du tar ett beslut.
- Före lutningen – se till att skydda golvet, det får exempelvis inte exponeras för solljus – då kommer den gula nyansen som ett brev på posten.
- Slipa golvet.
- Städa rejält. Allt damm och all smuts som kommer efter slipningen måste bort. Här kan det vara en god idé att hyra exempelvis en byggdammsugare.
- Skydda dig: som sagt: lut fräter; se till att inga kroppsdelar kommer i direkt kontakt med ämnet.
- Stryk ut lutet. Enligt anvisning på förpackning och alltid i träets längdriktning. Börja i ett hörn – ta några plankor i taget – och jobba dig metodiskt genom rummet.
- Torka. Räkna med att torktiden – återigen: läs på burken – är mellan tolv och tjugofyra timmar.
- Fräs av golvet med hjälp av en rondell och dammsug noggrant efteråt. Eventuella ojämnheter ska jämnas ut.
- Såpa (och kallvatten!). Avsluta med att såpa in ditt golv och för extra lyster så rekommenderas att du använder dig av kallt snarare än hett vatten.
Olja in golvet
Ser man till olja så är den lösningen definitivt en av de vackraste. Olja tränger in på djupet i träet och detta gör att ådringarna kommer fram på ett ytterst behagligt sätt. Trägolv har unika personligheter - olja är den ytbehandling som tar fram dessa allra tydligast. Ska man ytterligare beskriva karaktären efter att en inoljning skett så kan ordet matt vara nära till hands. Till skillnad mot lack så ger olja ett mattare - djupare - intryck. Det brukar vara gångbart i exempelvis vardagsrummet där man vill att golvet ska synas, men utan att ta uppmärksamhet från andra möbler och övrig inredning. Ett oljat golv blir ofta något som höjer upp den övriga interiören.
Vid inoljning så bör man vara medveten om att det inte är helt lätt att lyckas. Olja ska - beroende på vilken typ av olja man väljer - antingen appliceras kall eller varm. Den varma oljan har en förmåga att tränga in lite djupare i träet. Idag ser man att förädlad linolja blivit väldigt populär. Det är en följd av att man A) får ett väldigt tilltalande resultat och B) det är en miljövänlig process. Fler och fler söker aktivt efter produkter som är naturliga och som inte lämnar avtryck på vår miljö: linolja är ett bra exempel på detta.
Med det sagt så finns det några tips till dig som planerar att olja in ditt golv. Enklast är om vi radar upp dessa i punkter; enligt följande:
- Slipa! För att oljan ska kunna penetrera träet så krävs det en golvslipning innan. Det är en absolut förutsättning och det finns inga genvägar här. Du kan välja att slipa dina golv på egen hand och hyra slipmaskiner. Var emellertid medveten om att det inte är helt lätt att lyckas. En slipmaskin väger åtskilliga kilon - närmare 80 - och beter sig väldigt ryckigt. Man har sällan marginal att misslyckas och därför är ofta den professionella hjälpen att föredra. Vill du slipa på egen hand så bör du se till att få provslipa en yta innan så att du får kläm på hur maskinen fungerar. Se även till att efterfråga en modern maskin. De är inte bara enklare att manövrera - de suger dessutom upp allt slipdamm direkt. Det sparar dig en massa bekymmer.
- Olja in. När det är dags att olja så har du två alternativ. Många väljer att använda en rondell och det är ingen dum idé. Genom maskinell inoljning så tränger oljan in lite djupare. Som i fallet med slipmaskin dock: man måste kunna hantera rondellen och träna innan. Om du vill olja in för hand så rekommenderas en gummiskrapa. Se till att ha ett fast - men inte för hårt - tryck och dra ut oljan utmed golvet tills dess att hela ytan är täckt. Var noggrann så att det inte bildas några vågor eller vallar.
- Efterarbete. Var noga med att oljan får torka in. Följ torktiden och gå gärna över gränsen för denna. Ju längre - desto bättre. Då oljan torkat in så gäller det att undvika att blöta ner ytan. Den första månaden rekommenderas torrtvätt. Du ska således undvika att moppa golvet med vatten och såpa. Använd dammsugaren och torka av eventuella fläckar med en fuktig trasa och ren såpa.
Olja är det vackra alternativet - men det är också det känsligaste. Det ger inte alls samma hårda skydd som exempelvis lack. Olja bör därför undvikas i rum med hårt slitage. Ett alternativ till olja - som ger en liknande karaktär och ungefär samma värme - är hårdvaxolja. Hårdvaxolja kombinerar oljans skönhet med lackens hårdhet. Det är en bra mellanväg att ta i många fall.